"Terwijl ik de lege verpakking van mijn karbonade bij het plastic afval gooide dacht ik altijd; ach, als ík wat minder vlees eet, dan zal dat echt geen groot verschil maken"

Als 23-jarige student ben ik me ervan bewust dat we zuinig aan moeten doen met de aarde. 
Ik probeer zo min mogelijk voedsel te verspillen, ik pak zo vaak mogelijk de fiets en als ik mijn lege plastic melkpak scheid van het gewone afval denk ik: 'zo, ik heb mijn plicht als verantwoordelijke burger ook weer gedaan'.

Ik doe dit omdat ik ervan overtuigd ben goed bezig te zijn en zo mijn steentje bij kan dragen aan het hele klimaatvraagstuk. Maar ook al denk ik zo mijn best te doen, het is eigenlijk nog niet genoeg.
Ik
 eet namelijk nog elke dag vlees...

Het is me weleens verteld dat het slecht is voor het milieu, maar ik deed met deze informatie niet heel veel omdat dit te ingrijpend is voor mijn levensstijl. Terwijl ik braaf de lege verpakking van mijn karbonade bij het plastic afval gooide dacht ik altijd; ach, als ík wat minder vlees eet, dan zal dat geen groot verschil maken. 

De onwetenheid over dit onderwerp was bij mij heel groot. Niet alleen bij mij, maar bij veel Nederlanders. We eten met z'n allen nog veel te veel vlees. Sinds 2013 nam de vleesconsumptie in Nederland elk jaar iets af, maar in 2016 is die daling gestopt. Ook 2017 was vrijwel gelijk aan de voorgaande jaren. Het totale verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in Nederland bedraagt in 2017 bijna 77 kg. Dit zit ruim boven wat goed voor ons, en het milieu is. 


Onze zuiderburen doen het veel beter op het gebied van de vleesconsumptie. Bijna de helft van de Belgen heeft zijn vleesconsumptie het laatste jaar verminderd. 

 

Hoe kan het dat het hen wel lukt, maar ons niet? 
Ik ben op zoek gegaan naar het antwoord in Gent en ik kwam erachter dat er op dit gebied veel verschillen zijn tussen België en Nederland

Benieuwd wat ik daar heb ontdekt? 

Schermafbeelding 2019-01-02 om 00.19.41.

Weten wat er nou zo slecht aan vlees is? 

Arjen Lubach maakte er in zijn programma er zo gezegd gehakt van.