top of page

Waarom Kweekvlees een toekomst heeft

Weet je nog niet wat kweekvlees is?

Dieren houden voor hun vlees, dat fenomeen gaat al duizenden jaren terug. Ruim tienduizend jaar geleden werden er al runderen gedomesticeerd in het gebied dat tegenwoordig Turkije is. De tijden veranderen echter: het eten van vlees raakt steeds meer uit de gratie. Niet langer wordt een stukje vlees gezien als iets voor de elite, bijna iedereen kan zich een stukje vlees bij het eten veroorloven. Maar steeds meer mensen stappen nu over op een vegetarische levensstijl. Nu is er ook nog een nieuwe speler op het eetpodium: kweekvlees. Misschien is dit wel de toekomstige vervanger van ‘gewoon’ vlees. Zeg hallo tegen Kweekie.

Mosa Meat

​

Er is veel te zeggen over kweekvlees, en dat wordt dan ook gedaan. Maar hoe komen de meningen over dit nieuwe product tot stand en hoe beïnvloeden deze de ontwikkeling en toekomst van clean meat? Terwijl wij CEO Peter Verstrate van Mosa Meat interviewen over hun toekomstvisie, zetten we Kweekie de kweekhamburger even in de wachtrij.

Mosa Meat is gevestigd in Maastricht en is ’s werelds eerste bedrijf dat een hamburger heeft gemaakt zonder dat daarvoor een dier voor geslacht moest worden. Hun missie is de vleeswereld revolutioneren: cultured meat moet gecommercialiseerd worden zodat de groeiende vraag naar vlees op een duurzame en diervriendelijke manier bijgehouden kan worden.

​

Peter, hoe zie jij de toekomst van kweekvlees in Nederland voor je?

“Ik hoop dat er meerdere partijen aan het onderzoek gaan werken; niet alleen bedrijfjes zoals het onze, maar bijvoorbeeld ook academische instellingen. Ook hoop ik dat de overheid er prioriteit aan geeft.” Op de vraag hoe het dan moet met de traditionele landbouw, antwoordt Peter: “hoe dan ook zal Cellulaire Landbouw een steeds groter deel van traditionele landbouw vervangen. Nederland zal daar in mee moeten gaan. Landbouw en veeteelt zijn te belangrijk voor ons land om zo maar weg te laten glippen. Dat gaat wel decennia duren, denk ik.”

​

Uiteindelijk draait het in een kapitalistische wereld altijd om geld. Daar is een bedrijf als Mosa Meat niet anders in. Zonder geld geen bedrijf, zonder geld geen onderzoek, zonder geld geen ontwikkeling. Maar hoe zit het daar dan mee, bij Mosa Meat? Het bedrijf krijgt momenteel geen overheidssubsidie. In een eerder stadium, tussen 2004 en 2009, heeft de overheid wel twee miljoen gestoken in de ontwikkeling van kweekvlees. Onder andere Peter Verstrate was bij dat project betrokken.

Meet kweekie.png
Kweekie wachtrij.png
bottom of page