top of page

Bell Food Group en M. Ventures

​

Het doel van Mosa Meat is om het labvlees in 2021 in de Nederlandse schappen te hebben liggen. Via fundraising werd in 2018 al 7,5 miljoen euro opgehaald. De twee grote investeerders zijn de Bell Food Group en M. Ventures.

 

Beide bedrijven kunnen zich vinden in kweekvlees: de Bell Food Group is een van de grootste vleesverwerkers en distribueurs van Europa, M. Ventures is ervaren met het financiëren en ondersteunen van wetenschappelijke bedrijven. Wanneer er zulke bedragen worden geïnvesteerd, kan er verwacht worden dat beide bedrijven een toekomst zien in kweekvlees: geen enkel bedrijf dat investeert zonder winstoogmerk.

Land- en Tuinbouworganisatie

​

Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, waar geld speelt daar spelen belangen. Oók belang bij het tegenhouden van de komst van kweekvlees. Allereerst wordt er gedacht aan de ‘ouderwetse’ landbouw.

​

Volgens Verstrate is vooralsnog de LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie) kweekvlees nog niet aan het tegenwerken: “we merken vooral interesse en nieuwsgierigheid; het is ook nog vroeg. Het zal nog een aantal jaren duren voor de eerste producten naar de markt gaan.”

​

Hoe de Land- en Tuinbouw Organisatie op dit moment over kweekvlees denkt is niet helemaal duidelijk, op onze contactverzoeken werd niet gereageerd. Vijf jaar geleden sprak de LTO zich echter nog negatief uit over kweekvlees: “Of het daadwerkelijk schoner en efficiënter is dan veeteelt, moet nog maar blijken”, werd toen geschreven.

 

Natuurlijk is dit een uitspraak van vijf jaar terug, de ontwikkeling van kweekvlees is ondertussen met sprongen vooruit gegaan. Een ding wat we wel aan mogen nemen is dat de vleesindustrie liever niet zal hebben dat kweekvlees straks ook echt vlees genoemd mag worden – ze bevinden zich namelijk al in een markt die onder druk staat, meer druk is vanzelfsprekend niet welkom.

​

Nederland en de VS

​

Sommige belangengroepen gooien het over een andere boeg, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Daar loopt bijvoorbeeld een discussie over naamgeving, door de vleesindustrie geïnitieerd.

Vertegenwoordigers van de industrie proberen daar te regelen dat vleesvervangende producten geen namen mogen krijgen die met vlees associeert wordt. Zo wordt daar de vraag wat kweekvlees nu precies is gesteld. Want als men het gaat beschouwen als een echt stuk vlees, dan valt het de USDA, United States Department of Agriculture (Amerikaanse ministerie van landbouw). Is dat het niet, en wordt het geklassificeerd als vleesvervanger, dan gaat de FDA (Food and Drugs Agency) erover.

Scribener Marketing.png

Een soortgelijk feit speelt ook in Nederland. Zo moest de Vegetarische Slager afgelopen jaar de namen van een grote hoeveelheid van zijn producten veranderen. Deze zouden volgens de NVWA voor verwarring zorgen bij de consument. Kipstuckjes en speckjes zijn twee van die namen. De NVWA vond dat niet voldoende. “Een spelfout maken is niet genoeg om de verwarring en daarmee misleiding van de consument tegen te gaan”, aldus de Voedsel- en Warenauthoriteit.

 

Wel een nuance: de producten van de Vegetarische Slager zijn, zoals de naam al doet vermoeden, vegetarisch. Kweekvlees is daarentegen echt vlees, ookal komt het niet van een geslachte koe.

bottom of page