top of page

7 vragen over de Afrikaanse varkenspest

Misschien wil je eerst wat meer weten over de Afrikaanse varkenspest voordat je de reportage gaat lezen. Misschien heb je juist wat vragen gekregen nadat je de reportage hebt gelezen. Daarom volgen hier zeven vragen die je misschien hebt plus de antwoorden, zodat je straks echt álles van de Afrikaanse varkenspest weet. Klik op een vraag om naar het antwoord toe te gaan of scrol door alle antwoorden heen.

Wat is AVP

1. Wat is de Afrikaanse varkenspest?

Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke virusziekte. Varkens met het virus worden na vier tot negentien dagen ziek. Ze kunnen bijvoorbeeld koorts, diarree en inwendige- en huidbloedingen krijgen, waarna ze sterven. AVP wordt overgebracht door teken of door contact tussen varkens. Het is een hardnekkig virus dat na enkele maanden nog actief kan zijn in besmette producten. Er is geen vaccin voor deze ziekte en de ziekte is niet besmettelijk voor mensen. (Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren)

​

2. Hoe kan het Nederland in komen?

Wilde zwijnen uit het buitenland die besmet zijn met het virus kunnen ons land binnenkomen. Zo kan het verspreid worden onder wilde zwijnen en als het niet snel genoeg wordt ingedamd, ook verspreid worden naar varkens.

Een tweede scenario is door besmette vleesproducten. Dat kan door de export van deze producten uit landen waar AVP voorkomt, maar bijvoorbeeld ook doordat mensen op vakantie zijn geweest in landen waar AVP voorkomt. Zij kunnen producten meenemen als een broodje ham of salades waar varkensvlees in verwerkt is en dat meenemen naar Nederland. Als ze hier op een parkeerplaats een deel opeten en de rest in het wild weggooien, kunnen wilde zwijnen dat opeten en zo besmet raken.

718bbc14-9788-4218-87ba-4db87fac13dc_Inf

3. Waar is het momenteel te vinden?

Vanaf 2007 is de AVP vanuit Afrika verspreid naar Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Italië, Estland, Letland, Litouwen, Bulgarije, Polen, Hongarije en Roemenië. In augustus van 2018 is ook in China de ziekte geconstateerd, in september in de Belgische Ardennen en in de herfst in Tsjechië. (Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren en Veearts)

4. Wat doet de NVWA op dit moment om het buiten de deur te houden?

De Deskundigengroep Dierziekten heeft het advies gegeven om het aantal wilde zwijnen zo laag mogelijk te houden. Daarom heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid) aangegeven dat een bewegingsjacht mag worden toegepast. Dit houdt in dat een groep van maximaal zes mensen met maximaal drie aangelijnde honden door het bos lopen om de zwijnen op rustige wijze richting de groep van maximaal zes jagers te sturen. Zo kan de groep wilde zwijnen zo klein mogelijk blijven in plaats van dat er steeds meer bij komen. (Bron: Rijksoverheid)

​

Daarnaast heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) informatieborden laten plaatsen op parkeerplaatsen bij snelwegen en natuurgebieden. Op die borden is te lezen dat je geen etensresten moet achterlaten in de natuur, maar echt moet weggooien. Zo wordt de kans kleiner dat wilde zwijnen bijvoorbeeld een besmet broodje met ham eten. (Bron: NRC)

DSC_0018.JPG

5. Wat is het Diergezondheidsfonds?

Om na een ruiming de veehouder een vergoeding te kunnen geven, is er een potje nodig waar al dat geld vandaan moet komen. Dat potje is het Diergezondheidsfonds en het geld wat daarin zit komt van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Europese Unie en vanuit de agrarische sector zelf. Als je veehouder bent krijg je een gezondheidsheffing opgelegd. Dat geld gaat naar het Diergezondheidsfonds. Je krijgt als veehouder dus een vergoeding, maar je hebt er zelf ook wat aan bijgedragen. (Bron: RVO)

6. Hoeveel krijgt een boer vergoed als zijn dieren worden geruimd?

Als door een dierziekte de dieren van een boer moeten worden geruimd, dan krijgt hij een vergoeding uit het Diergezondheidsfonds. Voor alle afgevoerde varkens en de kosten die daarvoor gemaakt moeten worden, krijg je als varkenshouder een vergoeding. De vergoeding is gebaseerd op de marktwaarde van een varken op het moment dat de varkens moeten worden geruimd. In de infographic hiernaast is een voorbeeld van varkenshouder Sjoerd te zien.

7. Waarom is er geen verzekering tegen dierziektes bij varkens?

Je kunt wel je rundvee verzekeren tegen dierziektes, maar niet je varkens of pluimvee. Dat komt omdat rundvee veel langer op een bedrijf blijft staan dan andere dieren en ze ook nog vaak in de wei staan. Zo zijn ze veel vatbaarder voor ziektes dan bijvoorbeeld varkens, die staan een paar maanden tot een paar jaar in de stal en komen in de meeste bedrijven niet buiten. Ze komen dus minder snel in contact met virussen van buiten.

Vergoeding (4).png

Toch zijn steeds meer varkenshouders geïnteresseerd in een verzekering. In Nederland is er maar één maatschappij die de schade van een dierziekte bij varkens dekt: Topteam verzekeringen. In de reportage kun je daar meer over lezen en kennis maken met varkenshouder Sjoerd uit Enschede. Klik op de knop om daarnaartoe te gaan.

Hoe kan het hier komen
Waar te vinden
Wat doet NVWA
Diergezondheidsfonds
Hoeveel vergoed
Waarom geen verzekering
bottom of page